België is geen groot land, en er zijn maar weinig dingen waar het bekend om staat. Het bier dat wij produceren, wordt vaak overschaduwd door de Duitse en Nederlandse tegenhangers, de frieten die we ooit uitvonden worden in andere landen "French Fries" genoemd en Zwitserland gaat vaak met de titel van ‘beste chocoladeproduct’ lopen. Toch heeft België nog een kenmerk waar we bekend door zijn over de hele wereld: onze stripreeksen.
Strips en pretparken, twee onafscheidelijke begrippen in België en de wereld?
België verwierf zijn bekendheid op het stripvlak dankzij Kuifje en Lucky Luke; figuren, die dan ook jaren later nog hun eigen attracties hadden in Walibi Belgium. Pretparken vinden het interessant om stripfiguren in hun park te plaatsen om een duidelijke reden: de figuren zijn bekend bij het grote publiek, dat vanzelfsprekend wel eens op bezoek wil in het dorp van de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw, op avontuur wil gaan met Kuifje of zich wil uitleven in de Jommeke-speeltuin. Sommige van de meest succesvolle parken van de wereld zijn gecreëerd rond films die ontstonden uit stripfiguren en sprookjesverhalen.
Dit artikel focust zich echter op het omgekeerde: we overlopen enkele opvallende voorbeelden van strips waarin de figuren een pretpark bezoeken, en bespreken hoe de tekenaars het park op papier zetten.
1977 - Suske en Wiske: De Efteling-Elfjes - nummer 168
Voor een Belgische stripreeks was het geen onlogische keuze om net dit sprookje (De Indische Waterlelies) uit het Sprookjesbos van de Efteling in een strip om te zetten. Het oorspronkelijke sprookje is namelijk geschreven door een Belgische koningin, namelijk FABiola. Elf jaar nadat het sprookje in de Efteling werd verwezenlijkt tot wat nog altijd het grootste sprookje in het bos is, kwam het stripverhaal uit, dat zijn eigen variant op dit sprookje beschrijft.
Ook andere sprookjesfiguren komen aan bod, en Eftelingfans zullen een heleboel knipogen naar gebouwtjes en fonteintjes uit het park terugvinden. Zo helpen de zeven geitjes Suske en Wiske, dalen onze helden af in de put van Vrouwe Holle en werden zelfs de iconische vuilmanden tot in detail nagetekend.
1978 - Jommeke in Bobbejaanland - nummer 88
Jommeke in Bobbejaanland is één van de bekendste voorbeelden van een pretpark in een strip. Maar meer dan het pretpark, komt oprichter Bobbejaan Schoepen in beeld gedurende het hele verhaal: hij wordt namelijk ontvoerd en meegenomen naar de echte Far West. Hoewel het verhaal duidelijk meer focust op de bekende Belg en zijn muziek, krijg je toch enkele beelden te zien van het park anno 1978, één jaar voordat de legendarische Looping Star zijn intrede deed.
1984 - Urbanus: De pretparkprutsers - nummer 6
Terwijl veel pretparken en stripreeksen samen de koppen bij elkaar steken om een strip te maken bij wijze van reclamestunt, is de Pretparkprutsers uit de meer volwassen stripreeks van Urbanus eerder antireclame. In dit stripverhaal worden Bobbejaanland en Walibi, die in de jaren ‘80 nog de Europese pretparktop domineerden, geparodieerd. Walibi wordt "Pretpark Waliby" van Eddy Wally en Bobbejaanland wordt "Schobbejaanland". Urbanus begint zijn eigen park, waar de achtbaankarretjes afgeremd worden door op de mesthoop te landen. Of wat dacht je van een ritje in de Patattenboot, die eindigt in een bak patatpuree?
Hoewel de parken verre van realistisch worden weergeven in de Pretparkprutsers, blijft het voor de fans leuk om te zien wat voor rampzalige ongevallen Linthout en Urbanus verzonnen voor dit verhaal.
1986 - Suske en Wiske: De Kattige Kat - nummer 205
Dit verhaal (niet te verwarren met de Poezige Poes) speelt zich voornamelijk af in West-Vlaanderen en meer bepaald de stad Ieper. Behalve Ieper bezoeken de striphelden ook Bellewaerde Park, waar ze de leeuw van Bellewaerde ontmoeten en zelfs een attractie tegenkomen die gethematiseerd is naar hun eigen avonturen: het Zoemende Ei (tegenwoordig Jungle Mission). Niet heel het verhaal speelt zich af in het Ieperse pretpark, maar toch herinneren de meeste lezers zich dit album voornamelijk door de scene waarin Sidonie vastgebonden wordt aan de track van de Boomerang.
1988 - Suske en Wiske: Fata Morgana - niet in reeks uitgebracht
Dit stripalbum werd speciaal voor de Efteling ontwikkeld en meerbepaald voor Fata Morgana, de grootse darkride, die in 1986 opende. De attractie zelf vertelt geen concreet verhaal, maar in het stripverhaal is bijna elk stukje van de rit te herkennen: van de mysterieuze poort tegen het einde van de rit tot de martelkamer, van het paleis van de Maharadja tot de ontmoeting met de Djinn (in de stripreeks een reus). Ook enkele andere Eftelingbewoners en -attracties komen (in mindere mate) aan beurt, zoals bijvoorbeeld de Vliegende Fakir. Buiten Suske en Wiske en hun vrienden zijn de hoofdrollen ingevuld door onder andere de Pasja en de magiër uit de attractie in de Efteling.
2000 - Samson en Gert: Het pretpark - nummer 22
Hoewel dit verhaal niet het hele stripalbum in beslag neemt - slechts 13 pagina's - vonden wij het toch de moeite waard om te vermelden. Het Pretpark kwam uit in het jaar dat Plopsaland De Panne opende, en hoewel het in de strip nooit wordt vermeld dat het om het park in Adinkerke gaat, zijn de verwijzingen legio. Uiteraard is het ook voor de hand liggend, gezien Samson en Gert de mascottes van Plopsaland zijn.
We herkennen in de getekende versie van het pretpark een ludieke variant op Dongo's Race (die een hybride coaster blijkt te zijn en loopings maakt), een waarheidsgetrouwe uitbeelding van het Reuzenrad met Kasha in zijn kooi ervoor, de alsook inmiddels verwijderde Panoramic en veel decor van de toen nog uit één attractie bestaande Kasteelzone.
2005- Kiekeboe: Tiznoland - nummer 107
Tiznoland, een woordspelling op Disneyland waar je met wat fantasie ook "It is no land" van kunt maken, is een fictief pretpark in Zuid-Amerika. De Kiekeboes winnen een reis naar het pretpark omdat er stiekem opgravingen in de keuken van de familiewoning plaatsvinden. Het park in de strip zit vol herkenbare elementen voor Belgische pretparkfans: de Tiznocoaster is duidelijk gebaseerd op een kruising van de Typhoon en zijn voorganger de Looping Star (beide in Bobbejaanland), je kan er in een boomerangcoaster (de Tiznothriller) stappen en het parkhotel heeft verdacht veel weg van het Radisson Blu hotel op het Astridplein tegenover het Centraal Station in Antwerpen.
Pretparken.be speelde in 2006 in op de uitgave van dit stripalbum en nam niet alleen ene interview met Merho af, maar zette het park zelfs in de parkgids, waar we het voor de gelegenheid weer online zetten. Ontdek Tiznoland via DEZE link!
2014- Kiekeboe: Bubbelspel - nummer 140
Net als in Tiznoland, bedacht Merho ook bij deze strip een fictief pretpark. Deze keer gaat het echter om een verlaten attractiepark, Hopsaland. Dit vervallen pretpark wordt gebruikt als hoofdkwartier door de antagonisten van het verhaal. Net als bij Tiznoland zitten er veel herkenbare beelden in, al moeten we het deze keer een beetje verder van huis zoeken. Zo doet de achtbaan op de cover ons meteen denken aan Knightmare uit Camelot (SBNO sinds 2013) en zien we in het album ook tekeningen die duidelijk geïnspireerd zijn door het Berlijnse Spreepark (SBNO sinds 2002). Er is nog veel meer voor de pretparkfans te ontdekken in dit album, maar dat houden we voor jullie.
Nog meer pretparken in strips?
We geloven dat we nu wel de belangrijkste voorbeelden van Belgische stripfiguren die een pretpark bezoeken hebben opgelijst. Er zijn er nog meer, waarin het desbetreffende pretpark een kleinere rol speelt. Een opsomming:
-Suske en Wiske: Het Krelige Ketje (nummer 180), waarin Disneyworld in Florida bezocht wordt
-Suske en Wiske: De Belhamel-Bende (nummer 189), waarin Efteling bezocht wordt
-Suske en Wiske: De Lieve Lilleham (nummer 198), waarin Tivoli Gardens bezocht wordt
-Kiekeboe: Haaiman (nummer 58), waarin Epcot in Florida bezocht wordt
-Suske en Wiske: de Razende Race (nummer 219), waarin Télécoo bezocht wordt)
-Suske en Wiske: Tex en Tery (nummer 256), waarin Boudewijn Seapark bezocht wordt
Heb jij nog meer voorbeelden? Zijn we iets vergeten of hebben we ergens een fout gemaakt? Neem gerust contact op met pretparken.be via volgend mailadres: ignace@pretparken.be
Tekst: © 2014 - Ignace Woinin - Pretparken.be
Foto's: © http://suskeenwiske.ophetwww.net/, ©http://www.suskeenwiske.be/, ©http://www.dekiekeboes.be/, ©http://www.studio100fan.eu/,© http://www.wpg.be/, ©http://www.archonia.com/